מהומה

בעת כתיבת שורות אלה, ביום ראשון בערב סביב 23.00, שוק המט”ח העולמי נפתח מחדש באסיה, וכצפוי הדולר יורד והפרנק השוויצרי והין היפני עולים. זה מה שציפו שיקרה.

אבל מה יקרה הלאה, בשעות ובימים הבאים? על כך יש מיגוון רחב מאוד של דעות, כלומר איש אינו יודע. אולי הין יעלה, אבל כנראה שהיפנים יתערבו למנוע או לבלום את זה. כנ”ל לגבי הפרנק, למרות שיכולת בלימה שלהם מוגבלת הרבה יותר. הזהב לבטח יעלה – אבל, שוב, בכמה ולכמה זמן הן שאלות שהדעות חלוקות מאוד לגביהן.

ומה יקרה באירופה? האם ה-ECB יתערב וירכוש אג”ח של ספרד ואיטליה, ובכך יבלום את ההתדרדרות בשוקי האג”ח של מדינות אלה? או האם הגרמנים ימנעו מהבנק המרכזי לבצע פעולה בהיקף משמעותי? מעבר לכך, האם זה לא ברור שהורדת הדירוג של ארה”ב פותחת את הדלת להורדות דירוג של מדינות AAA נוספות? תוך כמה זמן יעבור צרפת ממעמד של FRAAANCE לזה של FRAANCE בלבד?

קראתי ניתוחים מלומדים המנסים להבחין בין ההשפעה המיידית, ההשפעה קצרת-הטווח וההשפעה ארוכת-הטווח של הורדת הדירוג של ארה”ב. בכל שלב, הניתוחים מצביעים על תגובות שונות הצפויות בתחומים שונים. אבל שוב, לכל מסקנה של פלוני, מגיע אלמוני עם ניתוח שונה ומסקנה הפוכה.

לכן נראה שביום-יומיים הבאים, הדבר הכי טוב הוא לשבת על הידיים ולא לעשות כלום. התנודתיות ממילא גבוהה ביותר והסיכוי שהנימוקים מאחורי כל החלטה יתבררו כמוטעים או כחולפים הוא  גבוה למדי. כל אחד נתקע בתיק ובפוזיציות שהוא נמצא בהם, לפחות עד שהאבק ישקע קצת בשני צידי האוקיינוס האטלנטי.

במקום לנסות ולסחור במצב שוק כה בעייתי, עדיף להתמקד בתמונה הגדולה, שלפחות בקווים הכללים שלו דווקא הולך ומתברר. מה למדנו במהלך השבוע המטורף והמרתק שעבר עלינו?

  1. שהבעיה בארה”ב היא פוליטית-מערכתית, וכל עוד זו לא תיפתר, מצבה הבסיסי של ארה”ב ילך ויחמיר. אבל גם בהינתן מצב קשה זה, נשללה באופן מוחלט האפשרות לבצע תמריץ פיננסי. נשארה אמנם האפשרות של תמריץ מונטרי, והסבירות שהפד ישיק סיבוב שלישי של הקלה כמותית גברה מאוד – אבל טבעת החנק הולכת ונסגרת סביב המערכת הפוליטית האמריקנית. נכון שזו לא תנקוט בצעדים הדרושים באמת עד אשר כלו כל הקיצין, אבל שלב זה מתקרב.
  2. שהמערכת האירופאית מתדרדרת במהירות מדחי אל דחי, לא בגלל שהיא לא עושה דברים – אפילו ברלוסקוני והפרלמנט האיטלקי פועלים בנמרצות חסר-תקדים – אלא מפני שאמינותה נשחקה עד אפס. ההנהגה של הגוש שסועה מבפנים, ברמה של מדינות, של האיחוד ושל הבנק המרכזי עצמו, ולכן המשבר מתפשט בהדרגה ממדינה למדינה. איטליה עלולה להוות משבר מספיק גדול כדי למוטט את גוש האירו כולו, אבל אם יצליחו לייצב אותה לפחות באופן זמני, הרי שהיעד הבא יהיה צרפת.
  3. שאחרי ככלות הכל, ולמרות כל הדיבורים האפוקליפטיים וגם ההתנשאות של הסינים והרוסים וכל השאר, אין תחליף בעולם לשוק האג”ח הממשלתי האמריקני. כל המערכת הפיננסית העולמית בנויה על שוק זה ולא יכולה לתפקד בלעדיה. אין זה אומר שזהו שוק שאינו יכול לקרוס, אבל זה אומר שאסון יקרה רק אם האמריקנים יהרסו את עצמם עד היסוד – ראה נקודה 1. לעיל – ולא כתוצאה ממזימה סינית כלשהי. ואם זה יקרה, אז כל העולם יתמוטט ולא יהיו מקלטים. אחרי שהנקודה הזאת הופנמה, הכל נראה אחרת והמהומה הנוכחית הופכת להיות…רק מהומה.

סוף

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *